Nuttige bestanden om te downloaden.

Plaatsen van bijenkasten in Vlaamse natuurreservaten in Limburg

Tijdens de bloeiperiode van de heide kunnen imkers onder de hieronder beschreven voorwaarden bijenkasten of -korven plaatsen in de Vlaamse natuurreservaten te Limburg. Zij worden gevraagd daartoe vooraf de antwoordstrook terug te sturen aan Bert Vanholen met vermelding van ‘Honingvergunning’, Agentschap voor Natuur en Bos Limburg, Koningin Astridlaan 50 - Bus 5, 3500 Hasselt, tegen uiterlijk 3 juni 2016. Download hier het inschrijfformulier.

Hoe maak je een restaurant voor bijen?

Wil je dat bijen echt kunnen genieten van je tuin, bied ze dan een volwaardig menu aan. Bijen hebben vooral een samenspel van bloeiende kruiden, struiken en bomen nodig. Een bloemenmengsel inzaaien is een voorgerechtje of dessert voor bijen. Bodem, struiken en vaste planten vormen de hoofdschotel die hen voorziet van voldoende nectar- en stuifmeel. Zo wordt een vierkante meter bloemen een paar kubieke meter planten mét bloemen. Kies ook bomen en heesters die goed zijn voor bijen, want die leveren verschillende jaren lang voedsel.

Hoe bouwen beginners hun eerste bijenhal?

Er startten na het volgen van de imkerscursus te Lanaken heel wat cursisten met het houden van bijen. Hoe of waar gaan ze hun volkjes opgestellen? Kiezen ze voor een opstelling in open lucht, of bouwen ze een bijenhal? We deden enkele jaren geleden een enquête bij startende imkers. Zijn ze tevreden met hun standplaats? Zijn er mankementen aan de bijenhal of standplaats aan het licht gekomen, of worden er in de nabije toekomst nog wijzigingen of verbeteringen aan de bijenhal aangebracht?

Registratieformulier

Sedert 15 maart 2006 moet elke imker - net zoals al wie actief is in de voedingsketen - geregistreerd zijn bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedingsketen. Deze registratie is erg nuttig, denk maar eens aan de gevolgen bij de uitbraak van Amerikaans vuilbroed, waarbij o.a. alle bijenstanden in de schutkring moeten onderzocht worden. Wie niet geregistreerd is loopt het risico op in beslagname van zijn honing, en in geval van besmettelijke ziekten en parasieten, de vernietiging van al zijn volken en materiaal op eigen kosten en zonder vergoeding.