In de kijker:

Kunsthoning

Kunsthoning is geen honing, maar suiker die op een bepaalde manier is klaargemaakt en gearomatiseerd met honinggeur. Midden de jaren 60 en 70 stond een pot kunsthoning bij menig gezin op tafel. Dit broodbeleg was bijzonder lekker. De afbeelding toont 2 blikken dozen waarin kunsthoning heeft gezeten. Links: ronde blikken doos ‘Kunsthoning Suikerfabrieken Devolder’ uit Brussel. Rechts: ronde blikken doos ‘Kunsthoning’ zuiver geraffineerde suiker / invertsuikers / Tienen. Datering 1960.

Zuivere Honingkoek

Een mooie vintage oude blikken doos van de Meli, een stukje nostalgie. De Meli of Meli Park was van 21 april 1935 tot 3 oktober 1999 een pretpark in het West-Vlaamse dorp Adinkerke, uitgebaat door de producent van Meli-honing  en Meli-honingkoeken (ontbijtkoeken) die verpakt werden in blikken dozen. De doos is mooi gedecoreerd met vintage afbeeldingen die allemaal te maken hebben met het park en met de honingkoek. Ze draagt de opschriften MELI, Zuivere honingkoek, Couque au miel, Ged. Merk. Meli Park. Afmetingen: hoogte 8 cm, lengte 24 cm, diepte 10,5 cm. Materiaal: Blik.

Cupje ‘Duitse’ Blütenhonig

Onlangs ondernam imker René Janssen een uitstapje naar Duitsland en hij bracht ons een honingcupje (20 g) mee. Deze vloeibare Blütenhonig is een mengeling van honing uit EU-landen en niet-EU-landen. Daarenboven is deze honing hoog verhit geweest, opdat hij nooit nog zal kunnen kristalliseren en dus eeuwig vloeibaar blijft. Zijn ‘reissouveniertje’ werd inmiddels aan onze collectie mini cups toegevoegd.

De Uddeler korf

De Uddeler korf werd op de Veluwe ontwikkeld in 1932 door Berend van Millingen uit Uddel in nauwe samenwerking met Jacob Kok en Geurt Boeve eveneens uit Uddel. Deze korf is speciaal ontwikkeld voor de heidedracht. Het is een in een vierkante vorm van stro gevlochten korf. De maten (inwendig) zijn 29 cm x 27 cm.

Badges

Ter gelegenheid van de jaarlijkse ‘Imkertage’, georganiseerd door de Deutscher Berufs und Erwerbs Imker Bund e.V. (DBIB) worden er telkens mooie badges vervaardigd die de deelnemende imkers kunnen opspelden. De foto toont een kleine greep uit onze collectie pins en badges. 

Grisettes de Montpellier

‘Les Grisettes de Montpellier’ is een van de oudste honingsnoepjes in Frankrijk. Hun consumptie dateert uit de Middeleeuwen en diende als extra betaalmiddel voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Ze hebben de vorm van kleine zwarte balletjes en zijn bestrooid met witte suiker. De Grisettes zijn in de lijn van de preparaten van de apothekers van Montpellier, die al sinds de middeleeuwen van zoethout en honing werden gemaakt. Ter gelegenheid van Apimondia 2009 werden de Grisettes er van 15 tot 20 september aangeboden in een speciale verpakking. 

Bully-Bienchen uit 1975

De Bully-Bienchen-figuurtjes zijn ongeveer 5 cm groot en zijn vervaardigd uit kunststof (PVC) waarop de kleuren handgeschilderd werd aangebracht. Herkomst: Bullyland Toys, West-Duitsland, Datering: 1975. De serie bevat ondermeer een koningin (met kroontje), een bij met stuifmeel, een bijenverpleegster (met papflesje), een bij met honingpot, een Britse bij (met zwarte bolhoed), een bijensoldaat (met lans), een poetsbij (met emmer en borstel), een duimzuigende bij en een babybijtje. De verzameling is niet compleet. Er ontbreekt o.a.

Balpen Ecopoll

Bijenteeltmuseum - imkerij Ecopoll liet een aantal balpennen bedrukken met eigen logo. De pen lijkt wel gemaakt van echte bijenwas. De goudgele schacht voelt zacht aan en is voorzien van een in reliëf geprint raatmotief. Echt een hebbeding!

Inseminatie-eenheid

Kunstmatige inseminatie van koninginnen is een van de technieken om tot gecontroleerde paring te kunnen komen. Deze techniek is inmiddels zo ver gevorderd dat de kwaliteit en levensduur van kunstmatig geïnsemineerde koninginnen die van natuurlijk bevruchte koninginnen evenaart. Het waren imker Jos Op de Beeck (1924-1997) uit Zonhoven en broeder Robrecht, die samen in de jaren 60 als een van de eersten in Limburg, de kunstmatige inseminatie van bijenkoninginnen bedreven.

Pagina's